Bacău Smart County: servicii digitale moderne cu ajutorul unei soluții geospațiale
March 23, 2024Centrul Național de Cartografie (CNC) din România constituie fundamentul infrastructurii naționale de cartografie și gestionare a terenurilor. Misiunea principală a CNC este de a asigura suport tehnic avansat pentru dezvoltarea și întreținerea bazelor de date geodezice și cartografice la nivel național. Această activitate este crucială pentru operațiunile eficiente desfășurate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și filialele sale regionale.
CNC joacă un rol esențial într-un proiect ambițios de a produce hărți ortofoto de înaltă fidelitate, modele digitale de teren (DTM), modele digitale de suprafață (DSM) și structuri 3D pentru 320 de orașe românești. Aceste resurse sunt esențiale pentru eficientizarea înregistrării cadastrale sistematice, verificarea documentației cadastrale și optimizarea planificării urbane.
Provocarea
CNC a avut nevoie să gestioneze o cantitate substanțială de date cartografice pentru a cartografia orașele României. Din cauza fluxului de lucru manual, calitatea hărților ortofoto era inconsistentă și partajarea acestor hărți cu alte organizații era dificilă. CNC a avut nevoie de o nouă soluție și s-a întors către partenerul Intergraph Computer Services (ICS) România, pentru a crea Sistemul Integrat de Gestionare a Datelor Cartografice, bazat pe multiple tehnologii Hexagon.
Soluția
Sistemul Integrat de Gestionare a Datelor Cartografice este un sistem care are un spațiu de lucru partajat centralizat, care permite furnizorilor de date fotogrammetrice să trimită și să valideze datele rapid și eficient.
Prin centralizarea trimiterei și validării datelor, CNC a realizat o reducere a redundanțelor și erorilor, ceea ce a dus la scăderea costurilor operaționale. În general, CNC a redus procesele manuale cu 97% și a observat o reducere de 80% a timpului necesar pentru a procesa și valida datele fotogrammetrice trimise de furnizorii de imagini. Eficiențele obținute prin implementarea sistemului au accelerat finalizarea proiectului și au eliberat resurse care pot fi acum utilizate pentru a desfășura personalul și investițiile financiare mai adecvat.